26e dag: bergtocht
Blijf op de hoogte en volg Gerrit
24 Mei 2014 | Frankrijk, Pîtres
Adres:
Casa El Castaño
Pitres
España
26e dag: bergtocht.
Acht uur op. Tweehonderd meter zakken naar de mercado. Inkopen voor de tocht van vandaag en voor zondag.
Terug naar boven. Rugzak inpakken. En half elf op weg.
Naar 1600m gelopen. Je loopt langs het begin van de waterkringloop. De sneeuw en de regen, die in als eerste in de bergen vallen, lopen op een natuurlijk manier naar beneden. In dit gebied (Andalusië) hebben de Moren het bewateringssysteem, althans de hoofdstroom, gegraven.
In de bergen zijn er regantes (die zijn in tijden van droogte heer en meester over het waterbeleid. D.w.z. zij bepalen wie, hoeveel water krijgt. Elk huis in de bergen heeft een grote waterbak (Fred heeft er een van 60m3). Een ieder vult de bak in tijden van overvloed. Het water is zeer zuiver. Je kunt het zonder problemen drinken.
Het is prachtig om te zien als je door de bergen loopt, hoe overal via allerlei spleten, geultjes of zo maar uit een rots, water naar beneden stroomt. Hier in de bergen begrijp je pas: zonder water, geen leven.
De romantiek van de bergdorpen kom je alleen in films tegen. De harde werkelijkheid van de de bergbewoners was en is: keihard werken voor je bestaan.
We zijn tot ruim 2200m gelopen. Wat een panorama's!!
In Capileira op het dorpsplein, uiteraard bij de kerk, een pilsje gedronken. Daarna richting Bubión alwaar we zo'n 250 m moesten klimmen om na een kilometer of zeven weer bij het Plein van de Hemelse Vrede in de Hof van Eden terug te komen.
Tosti's gegeten. Gaan vanavond bij Paco de Champions League tussen Real Madrid en Atlethico Madrid bekijken.
Uitslag niet belangrijk.
Morgen, zondag en maandag zijn dagen van noeste arbeid rondom Fred's hutje. Dinsdagmorgen ga ik om kwart voor zeven met de bus naar Granada. Vandaar verder naar Málaga. Israël komt mij ophalen bij het busstation.
Daarna volgt het volgende verslag.
Welslapen vanuit Pitres.
Fred en Gerrit.
24 Mei 2014 - 22:56
Kees En Jeanne Been:
Kan alleen maar zeggen...." Gelezen........ Genoten.......Lekker bezig......... Genieten........ja en ach ....... Een beetje werken........Top.......... Groet Jeanne. -
25 Mei 2014 - 08:13
Peter Dik:
Fred en de bosmaaier. Een gevaarlijke combinatie. Alles nog heel? Geen waterslangen doorgesneden?
Ik zie het helemaal voor me mannen. Persoonlijk vind ik dat jullie elke ochtend moeten beginnen met een sprong in de waterbak. Daar lees ik dan weer niets over.
Het hutje van Fred. En Jetty! Prachtige plek. Fantastische herinneringen. Staat de wijngaard er goed bij?
Groeten aan Ton en Martine!
Peter -
26 Mei 2014 - 09:32
Hein:
Beste Gerrit, hola Fred,
Mooie verhalen! Net alsof ik er ook bij ben. Dat eten is maar behelpen. Met mij erbij waren die hamburgers niet aan de orde. Je kunt niet alles hebben. Ik denk dat jullie meer op bier met tapas overleefd hebben. Ook lekker. In elk geval dank voor de dagelijkse berichten. Ik kijk er iedere morgen naar uit.
Saludos Hein